In de loop der jaren heeft de garnaal zich een weg gebaand naar de harten (en de magen) van de Belg. Maar wat maakt dit kleine schelpdier nu zo bijzonder? Duik mee in de geschiedenis van de garnaal en ontdek waarom deze culinaire klassieker niet meer weg te denken is uit de Belgische keuken.
Sinds jaar en dag gesmaakt door de Belg
Al sinds de late middeleeuwen is de garnaal een gesmaakte hap aan de Belgische kust, handmatig gevangen met netten (kruien), een praktijk die in de 16de en 18de eeuw zelfs tijdelijk werd verboden om visbestanden te beschermen. In de 19de eeuw, met de opkomst van kusttoerisme, ontdekte een breder publiek de garnaal als delicatesse, wat nog verder werd versterkt door verbeterde transport- en bewaringstechnieken.
Vanaf de jaren ‘60 zou de garnaal niet meer weg te denken zijn uit de Belgische gastronomie. Tegen de jaren 1990 werd het kleine schaaldiertje vervolgens ook geïntroduceerd in onze Belgische supermarkten.
Hoewel België slechts een klein aandeel heeft in het vissen op noordzeegarnalen (1%) en een bescheiden rol speelt in de verwerking en handel (3%), staan we met z’n allen wel te boek als belangrijkste consument van garnalen. Zo nemen we maar liefst 54% van de totale vangst tot ons, indrukwekkend voor een landje van amper 11,8 miljoen inwoners. Hoewel de populariteit klaarblijkelijk dus érg regionaal is, hoeft dit gezien z’n royale smaak én ons imago als Bourgondiërs ook niet helemaal te verwonderen.
Net omdat we voor versheid gaan, zijn onze garnalen soms snel uitverkocht. Maar dat is net het beste bewijs van hun kwaliteit. Snel zijn is dus de boodschap! Bestel je verse garnalen bij de Vistrap en proef zelf de rijke traditie en smaak die deze delicatesse te bieden heeft.
Nieuwpoort
Ambachtstraat 13 - 8620 Nieuwpoort
Brugge
Kolvestraat 36 - 8000 Brugge
Oostende
Haringstraat 142 - 8620 Oostende
Openingsuren
Van maandag tot zaterdag: 10:00 – 13:00
Gesloten op zondag en feestdagen.
Sluitingsdagen
25 december en 01 januari