Winkelmandje is leeg

Crevettes: culinair gezien geen kleine garnaal voor de Belg

In de loop der jaren heeft de garnaal zich een weg gebaand naar de harten (en de magen) van de Belg. Maar wat maakt dit kleine schelpdier nu zo bijzonder? Duik mee in de geschiedenis van de garnaal en ontdek waarom deze culinaire klassieker niet meer weg te denken is uit de Belgische keuken.

 

 

Sinds jaar en dag gesmaakt door de Belg

 

Al sinds de late middeleeuwen is de garnaal een gesmaakte hap aan de Belgische kust, handmatig gevangen met netten (kruien), een praktijk die in de 16de en 18de eeuw zelfs tijdelijk werd verboden om visbestanden te beschermen. In de 19de eeuw, met de opkomst van kusttoerisme, ontdekte een breder publiek de garnaal als delicatesse, wat nog verder werd versterkt door verbeterde transport- en bewaringstechnieken.

 

Vanaf de jaren ‘60 zou de garnaal niet meer weg te denken zijn uit de Belgische gastronomie. Tegen de jaren 1990 werd het kleine schaaldiertje vervolgens ook geïntroduceerd in onze Belgische supermarkten.

 

Hoewel België slechts een klein aandeel heeft in het vissen op noordzeegarnalen (1%) en een bescheiden rol speelt in de verwerking en handel (3%), staan we met z’n allen wel te boek als belangrijkste consument van garnalen. Zo nemen we maar liefst 54% van de totale vangst tot ons, indrukwekkend voor een landje van amper 11,8 miljoen inwoners. Hoewel de populariteit klaarblijkelijk dus érg regionaal is, hoeft dit gezien z’n royale smaak én ons imago als Bourgondiërs ook niet helemaal te verwonderen.

 

Simpel maar smaakvol

Garnalen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten, vitamines en gezonde omega-3 vetzuren. Bovendien worden ze duurzaam gevangen, wat ze een verantwoorde keuze maakt voor iedere maaltijd. Ze brengen dan ook steevast een verfijnde smaak met zich mee, of je ze nu toevoegt aan een pasta of salade voor een luxe touch, of serveert in een klassieke saus à la Normande voor een feestelijke maaltijd.

Waarom garnalen bij de Vistrap écht anders zijn

Bij De Vistrap werken we enkel met Belgische, ongepoederde garnalen. Dat betekent: zonder bewaarmiddelen of andere toevoegingen om de houdbaarheid te verlengen. En dat merk je. Onze garnalen zijn puur, eerlijk en smaken zoals ze uit de zee komen.

Net omdat we niet poederen, kunnen we ze maximaal twee dagen verkopen. Concullega’s die wél poederen, rekken dat op tot vier dagen; maar daar kiezen wij dus bewust niet voor. De versheid primeert immers. 

Net omdat we voor versheid gaan, zijn onze garnalen soms snel uitverkocht. Maar dat is net het beste bewijs van hun kwaliteit. Snel zijn is dus de boodschap! Bestel je verse garnalen bij de Vistrap en proef zelf de rijke traditie en smaak die deze delicatesse te bieden heeft.

 

 

Bestel je verse garnalen hier!

Illustration Fish7
Illustration Fish9

Lees ook

Nieuws

Crevettes: culinair gezien geen kleine garnaal voor de Belg

Nieuws

De geschiedenis van de mossel, van verleden tot Vistrap

Nieuws

Nieuwpoort: een stad gevormd door de zee