Winkelmandje is leeg

Van boot tot bord: in oktober vieren we de garnaal!

De Maand van de Garnaal

 

 

Nieuwpoort roept voor de vijfde keer op rij oktober uit tot Maand van de Garnaal. Met een hele reeks activiteiten wil de vissersstad deze geliefde Noordzeelekkernij extra aandacht geven. Oktober is hét moment waarop de vangst op z'n best is. De zee koelt af, en dat zorgt voor garnalen van uitzonderlijke kwaliteit. Om dat te vieren, zijn er in Nieuwpoort de hele maand door verschillende activiteiten en initiatieven, van culinaire festivals tot demonstraties van het traditionele garnaalpellen. Kortom, een maand die draait om smaak, traditie en vakmanschap.

 

 

Meer weten?

 

 

 

De N.86: een stukje vissersgeschiedenis

 

 

Bij de Vistrap komen rechtstreeks van de N.86, géén kleine garnaal in de Nieuwpoortse vissersgeschiedenis. Deze authentieke garnalenkotter is immers - meer dan een schip - een stukje historie. Zo werd de oorspronkelijke N.86 Surcouf in 1986 gebouwd, om in 2006 opgevolgd te worden door de nieuwe N.86. De ‘originele N.86’ valt trouwens nog altijd te bezichtigen in Nieuwpoort. Op het droge, welteverstaan.

De huidige schipper van de jongere N.86, Rudy Beuckels, stapte op zijn 27ste voor het eerst mee met zijn vader Charles, die sinds 1966 kleur gaf aan het Nieuwpoortse visserijleven. In navolging van Charles, die in 2017 met pensioen ging, weten ook zoon Rudy (40) en zijn bemanning precies waar de beste garnalen te vinden zijn. En dat smaakt naar meer!

 

 

Naast de N.86 fungeert overigens ook onder andere de kotter N.79 Warrior als garnalen-huisleverancier van de Vistrap.

 

 

Benieuwd waar de boten zich momenteel bevinden?

 

 

Volg hier de N.86

Volg hier de N.79

 

 

Garnalen pellen: een moment van mindfulness

 

 

Garnalen pellen is misschien wel de ultieme manier om te onthaasten. Het trage ritme van het pellen, het zachte gekraak van de schalen, de geur van de zee die opstijgt... het brengt je even helemaal in het moment. Je handen doen het werk doen en je hoofd kan even on hold.

 

Natuurlijk begrijpen we dat niet iedereen de tijd of het geduld heeft om garnalen zelf te pellen, maar ook dan hoef je niet op je honger te blijven zitten. Bij de Vistrap kan je immers ook terecht voor vers gepelde garnalen. Aan jou de keuze: een mindful moment rond de keukentafel, of de luxe van gemak?

 

 

 

 

Twee heerlijke oktoberrecepten

 

 

Voor wie helemaal in de garnaalsfeer wil komen, hebben we twee klassiekers die deze maand niet op je menu mogen ontbreken. Beide recepten (beiden voor 4 personen) zijn eenvoudig, maar laten de verfijnde smaak van de grijze garnaal volledig tot zijn recht komen.

 

 

Twisted tomate-crevettes

 

 

Een frisse, moderne versie van de Belgische klassieker.

 

Ingrediënten

 

 

  • 8 grote tomaten
  • 400 g gepelde grijze garnalen
  • 200 g platte kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • sap van 1 citroen
  • peper en zout naar smaak een paar takjes dille als garnituur

 

 

Bereiding

 

  1. Hol de tomaten uit en bewaar het vruchtvlees.
  2. Meng de plattekaas met het citroensap, de peterselie, peper en zout.
  3. Voeg de garnalen toe en meng voorzichtig door elkaar.
  4. Vul de uitgeholde tomaten met dit mengsel en zet ze minimaal een halfuur in de koelkast.
  5. Serveer met een takje dille bovenop voor een frisse toets

 

 

Smeuïge smeus

 

 

Een hartverwarmend gerecht met een nostalgische twist.

 

 

Ingrediënten:

 

 

  • 400 g gepelde grijze garnalen
  • 4 aardappelen
  • 4 eieren
  • 200 g verse spinazie
  • 100 g boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 ml melk
  • nootmuskaat, peper en zout naar smaak

 

Bereiding:

 

  1. Kook de aardappelen en plet ze tot een grove puree.
  2. Blancheer de spinazie en verdeel over de borden.
  3. Maak een roux door de boter te smelten en de bloem toe te voegen. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf roeren tot je een gladde saus krijgt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Kook de eieren in 6 minuten zacht. Pel ze voorzichtig en leg ze op de spinazie.
  5. Voeg de garnalen toe aan de saus, en verdeel de saus rijkelijk over de eieren en spinazie. Schep er tenslotte de aardappelpuree bij en serveer warm.

 

 

Proef onze liefde voor bootverse vis

 

 

Bij de Vistrap vind je de expertise en liefde voor vis die je mag verwachten van een échte viswinkel. Of je nu zelf aan de slag wil gaan en je garnalen met zorg wil pellen, of liever kiest voor het gemak van gepelde garnalen, de keuze is aan jou. Eén ding is zeker: met onze garnalen haal je altijd de beste kwaliteit in huis. Bestel je dosis mindfulness en culinair genot vandaag nog en geniet van alles wat de garnaal te bieden heeft!

 

 

Ongepelde garnalen

Gepelde garnalen

 

Illustration Fish7
Illustration Fish9

Lees ook

Nieuws

Van boot tot bord: in oktober vieren we de garnaal!

Achter de schermen

Rondleiding bij De Vistrap - achter de schermen

Nieuws

Schartong gekozen tot vis van het jaar 2023